V NAŠEM KLÁŠTEŘE V OPAVĚ SE NATÁČEL POŘAD TVNoe "S chutí přes práh"
Recepty:
Vepřové plátky nebo kotlety na cibuli Ingredience: 4 větší cibule 4 vepřové plátky (počet podle velikosti pekáče)30 dkg tvrdého sýra125 ml smetany s vyšším % tukusůl, pepř Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka asi 1 cm široká, poklademe jimi hustě dno pekáče. Na ně poklademe naklepané, osolené a opepřené vepřové maso těsně vedle sebe a úplně je překryjeme vyšší vrstvou strouhaného sýru. Zalijeme smetanou. Přikryjeme alobalem a necháme uležet 10 hodin v lednici. Následně rozehřejeme troubu na 170 stupňů a vložíme pekáč s masem překrytý alobalem. Pečeme hodinu. Poté sundáme alobal, ještě půl hodiny pečeme. Podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší.
Polévka řepačka Ingredience: 1 cibule1 červená řepa velikosti pěsti1 rajský protlak1 velká mrkev1 větší bramboraolej, kmín, sůl, pepř, ocet (v množství, aby byla polévka více nakyslá)
V hrnci na oleji orestujeme na klínky nakrájenou cibuli. Přidáme kmín, nakrájenou řepu a krátce orestujeme. Přidáme rajský protlak, orestujeme. Pak přidáme vodu a dusíme do poloměkka. Přidáme na kostky nakrájenou mrkev a brambory, sůl, pepř a ocet, polévkové koření a uvaříme do měkka. Dle potřeby přidáme vodu a dochutíme. Polévka může být hustší.